Această opţiune va reseta pagina principală restaurând categoriile şi widgeturile închise.

Resetează

Pasteurizarea – pe scurt

Procedeul de pasteurizare vine de la Louis Pasteur (biolog si chismist francez) cel care a inventat acest procedeu de conservare si sterilizare a lichidelor. Pasteurizarea lapteului este cel mai cunoscut si raspandit procedeu de sterilizare care consta in incalzirea laptelui la o temperatura de 75-85 grade Celsius, urmata de o racire brusca  pana la 4 grade Celsius.
Pasteurizarea este un proces foarte ingenios de a distruge factorii patogeni, pastrand in acelasi timp in mare parte proprietatile alimentelor.
Timpul de mentinere a temperaturii ridicate si nivelul gradelor pot sa difere in functie de aliment. Pasteurizarea foarte înalta este procedeul care se realizeaza la o temperatura mai mare de 90°C, timp de 20 secunde. Procesul este folosit în tehnologia de fabricare a laptelui de consum.

Efectul termic al pasteurizarii provoaca unele modificari asupra principalilor constituenti ai laptelui. Acestia pot fi: materia grasa, substante proteice, cazeina, lactoza, substantele minerale, enzimele si vitaminele.
Deși are avantajul de a distruge un număr mare de microbi (99,9%) din numărul microflorei din laptele crud, ceea ce permite păstrarea nealterată o perioadă lungă, pasteurizarea  are și dezavantalele de a denatura proteinele, a reduce capaciatatea de coagulare favorizând un coagul moale cu înglobare maximă de zer și cu gust amar, de a reduce conținutul de vitamine, cele mai sensibile fiind vitamina B12, acidul ascorbic și de a produce, uneori, caramelizarea laptelui .

Pasteurizarea nu afecteaza calitatea grasimii din lapte, a calciului si a fosforului, a vitaminelor lipo-solubile (vitamine care au nevoie de grasimi pentru a fi absorbite in organism): A,D,K,E, dar nici a vitaminelor B2,B5,B8.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Articole care te-ar putea interesa:

  • In ziua de azi oala de fiert sub presiune numita si kukta se gaseste in orice magazin  si mai mult, aproape in fiecare casa unde gospodina apreciaza mancarea sanatoasa si timpul petrecut ...

  •      A sosit vremea curcanului, fie pentru masa de Ziua Reconstintei  sau Thanksgiving Day, sarabatoare tot mai familiara romanilor, dar mai ales pentru Sarbatorile de iarna ce se apropi ...

  • Graul incoltit sau graul germinat are foarte multe beneficii pentru sanatate, iar pregatirea lui este pe cat de simpla pe atat de ieftina. Cine doreste sa treaca peste etapa germinarii p ...

Lasă un raspuns