Recenzii Restaurante
Utile

Asocierea vinurilor la preparate de baza

Cunoasterea vinurilor si  asocierea potrivita a acestora cu mancarea, necesita o  anumita pregatire. Cultura vinului este un domeniu vast in alimentatia publica, de aceea  trebuie tratat pas cu pas. Cateva notiuni de baza, pe scurt:
La preparatele de baza (unde predomina carnea) se servesc in special vinurile rosii seci si demiseci, dar sunt cazuri in care se recomanda  vinurile albe .
La carnea rosie se ofera  vinuri rosii tari si puternice, iar la carnea alba vinuri rosii usoare, cu buchet. Pentru preparatele pe baza de vanat cu par se recomanda vinuri rosii seci, puternice, de calitate superioara , iar la cel cu pene vinurile rosii cu buchet.
Vinuri roze se ofera la : Frigarui de miel,  Cotlet de porc charcutiere, Peste provencal
Vinuri rosii exclusiv se ofera la preparate clasice precum: Carpaccio, Chateaubriand, Curcan la tava, Mix grill de carnuri, Piept de rata la tava, Snitel vienez, Cotlet de porc mistret, Pulpa de berbec cu usturoi, Tocana de muschi de vaca.
Vinuri rosii usoare si vinuri albe se pot servi langa carne alba, preparate la gratar, Vitel la gratar, Pui a la Kiev, Pui cu smantana si ciuperci, Pui cu rosii si usturoi.
Vinuri albe seci sau demiseci se recomanda la preparatele din carne de peste , fructe de mare, carne de pasare rasol (pui cu tarhon sau in pilaf), Pui cu curry, Pui cu ananas, Snitel de vitel.
Vin spumant/sampanie se pot servi de la inceputul mesei pana la desert. Pentru felurile principale se recomanda la preparate din carne de pasare si miel fript vinuri spumante roze.

In plus de retinut!
Vinurile tari se servesc la preparate picante si consistente, in schimb vinurile usoare se servesc la preparate mai usoare.
Daca aveti posibilitatea e bine ca la mancaruri specifice unei anumite zone sa serviti vinuri din aceleasi zone sau tari.
Daca ati folosit la sosul unui preparat un vin, este recomandat sa il serviti la masa.
La preparatele lichide, de obicei nu se servesc bauturi, exceptie fac  unele ciorbe de peste sau supa de ceapa fratuzeasca la care se recomanda un vin alb demisec, putand sa raman si la preparatele ce urmeaza in meniu.

Pofta buna!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai popular

To Top