Recenzii Restaurante
Utile

Reguli de bune maniere la restaurant

 1. Cea mai frecventa intrebare legata de bunele maniere la restaurant este: ” Cine intra primul in restaurant: barbatul sau femeia?” Daca se intra direct in sala de mese unde se intorc privire asupra celor de la usa, atunci intra barbatul,  fiind pentru doamna un paravan protector. Daca nu… se respecta regula generala astfel: barbatul deschide usa femeii, lasand-o sa treaca in fata,  dupa care se trece pe la garderoba, unde barbatul o ajuta cu hainele, iar la intrarea in sala, cat si la iesire barbatul este cu un mic pas in fata femeii.
 2. Este civilizat  sa ajungi la restaurant cu maxim 5 minute mai devreme. Nu este politicos nici sa vii cu mult mai devreme, dar nici sa intarzii peste 15 de minute.
 3. Barbatul se asaza la masa numai dupa ce femeia s-a asezat, e indicat ca barbatul sa o ajute  cu scaunul de la masa
 4. Dupa ce fiecare a consultat meniul,  barbatul este cel care lanseaza comanda, o femeie care se respecta nu discuta cu ospatarul. Daca fiecare comanda pentru el, femeia comanda prima.
 5. Servetul nici intr-un caz nu se pune la gat, cum mai vedem in filme, nici macar pe genunchi. Servetul se desface la folosire pentru stergerea gurii (exclus ruj) si se pune langa farfurie pe masa.
 6. Nu se foloseşte scobitoare la masă şi nici nu se suflă nasul. Acestea se executa in baie daca este urgenta.
 7. Inainte de a merge la baie, e bine sa te scuzi fata de persoana cu care servesti masa.
 8. Painea, fie ca este sub forma de felii sau chifle, se rupe cu mainile in bucati mici pentru fiecare inghititura, nu se taie si nu se musca din bucata intreaga.
 9. La anumite mese orgaznizate sau restaurante exista pe masa o serie de furculiţe pe partea stângă, şi o serie de linguri şi cuţite pe partea dreaptă (mesele sunt aranjate pentru dreptaci). Tine minte: prima data se foloseste obiectul cel mai îndepărtat de farfurie, tacamuriel sunt asezate pentru fiecare fel de mancare. Lingura de desert este asezata in fata farfuriei
 10. Paharul de vin alb are diametru mai mic decat cel de vin rosu care este si mai bombat
 11. Nu se umple paharul daca acesta nu este pe deplin gol!
 12. La finalul mesei tacamurile se asaza in felul urmator: furculita si cutitul se pozitioneaza in farfurie, in partea dreapta paralele  pe ceasorincar la orele (8-2 dreptaci sau 10-4 stangaci)
 13. Discretia in relatia  ospatarul este foarte importanta, nu va enervati si nu va agitati de fiecare data cand doriti sa vina ospatarul. Eventualele probleme legate de nemultumirea fata de ospatar le dicutati cu seful de sala in mod discret

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai popular

To Top