Recenzii Restaurante
Nutritie

Graul incoltit- germinare si proprietati

Graul incoltit sau graul germinat are foarte multe beneficii pentru sanatate, iar pregatirea lui este pe cat de simpla pe atat de ieftina. Cine doreste sa treaca peste etapa germinarii poate sa mearga direct in supermarket si sa cumpere grau incoltit gata ambalat. Sfatul meu este sa il faceti singuri acasa, pentru ca e bine sa cumparati grau de la un magazin bio sau va procurati de la tara din ultima recolta si in plus o sa va placa sa vedeti cum prind boabele de grau viata.
Graul incoltit este foarte bogat in vitamine si minerale,dar si in hormoni vegetali  (sunt contraindicati persoanelor care se confrunta cu dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni in organism). Astfel graul incoltit contine produsi fosfatati usor asimilabili, saruri minerale de fier si de magneziu in doze foarte ridicate, proteine complete continand toti acizii aminati indispensabili vietii, oligoelemente precum cupru, zinc, magneziu, acid folic, numeroase vitamine printre care A, B1, C, E, PP si cantitati insemnate de vitamina C.

Acest aliment miraculos are efecte terapeutice crescute in reumatism, afectiuni hepatice, guta, cancer, artrita avansata, stari depresive, insomnie, boli ale sangelui si a pielii, probleme digestive cu regularizarea digestiei, este tonic nervos, antianemic, stimuleaza nutritia, imbunatateste viata sexuala.
Exista mai multe variante de a incolti graul. Cea in care am mai multa incredere, dar si cea mai complicata este a lui Valeriu Popa. “ Joi dimineata la ora 6, se pune la incoltit 1 kg de grau, intr-o oala smaltuita de 5 litri. Se spala cu apa rece pana ramine apa curata. Apoi, se umple oala cu apa limpede si se aseaza intr-un loc ferit. La ora 14 si ora 22, se scurge apa si se spala din nou, pana ramane iar apa curata. Se umple din nou oala. Vineri la ora 6, se scurge apa si se transfera graul in strecuratoare. In timpul spalarii sub jet de apa, nu amestecati graul. Spalarea sa dureze numai cateva secunde. Se va repeta din 8 in 8 ore, adica la orele 6 – 14 – 22, pana iese embrionul (coltul) de 2 mm si radacinile de 5 mm. Aceasta se obtine sambata pe la pranz sau, cel mai tarziu, seara. Se pune graul in sticle acoperite cu dopuri si se lasa la frigider. Dintr-un kg de grau se obtine 1,5 kg de grau incoltit. Aceasta cantitate ajunge pentru o saptamana. „

Varianta 2. O cana de cafea cu grau se pun intr-un borcan de 800- 1000 gr cu capac gaurit (puteti face gauri cu un cui) peste care se adauga o cana mai mare si se lasa la inmuiat, pana dupa masa cand va intoarceti de la serviciu. Borcanul se acopera cu un capac gaurit.  Dupa cele 8 ore de inmuiere, se scurge apa si se clateste graul germinat in citeva ape. Se lasa graul sa germineze in borcan, fara apa, 3-4 zile, repetand operatiunea de clatire si spalare a fermentilor, de doua ori pe zi dimineata inainte sa plecati la servici si dupa masa sua seara.

Varianta 3. – boabele de grau, se spala bine in apa rece, se pun intr-o farfurie adanca de portelan sau sticla si se acopera cu apa. Deasupra se pune un servet de hartie si se aseaza intr-un  loc  cald 24 de ore. Se scurg de apa si se stropesc fara sa se acopere cu apa odata la 8 ore pana incoltesc la maxim 2 mm.

Graul incoltit (coltisori de 1 mm.) se spala cu apa de cateva ori se poate manca ca atare dimineata pe stomacul gol, insa e bine si sa se marunteasca si sa se amestece cu miere (puteti adauga lapte, scortisoara sau nuca). Adultii pot consuma 3-6 linguri pe zi in cure de 1-2 saptamani dupa care doua saptamani pauza.
Faceti din consumarea graului incoltit un obicei, folositi-l in salate, sucuri, puteti sa il cumparati din comert in diferite forme: pulbere, fulgi, boabe de grau incoltite si ambalate. Oricum dar CONSUMATI, pentru va aduce un plus de sanatate si bunastare vietii voastre.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai popular

To Top