- Restaurant si Mancare Retete si sfaturi Picant bun si rapid - http://www.picant.net -

Restaurante si Stele Michelin

[1]Ghidul Michelin are  o istorie de peste 100 de ani, initial a fost distribuit gratuit pentru conducatorii auto din Franta, oferindu-le informatii despre benzinarii, service-uri auto, locuri de cazare si mancare.

Initiativa ghidului a fost luat de cei doi frati Edouard şi Andre Michelin care au introdus un sistem de evaluare a locatiilor, dar si rubrici care promovau cele mai bune restaurante cu un raport optim calitate -pret.

In ziua de azi exista pareri impartite in ceea ce priveste Ghidul Michelin: exista o parte care ar da orice pentru a avea macar o furculita Michelin, iar cealata parte care considera ca cerintele sunt exagerate (ex. Pahare de cristal, foarte mult personal,costuri imense ).

Termenii de  acordare distinctiilor Michelin sunt destul de incerte: mancare, vin, decor, servire,iar  identidatea evaluatorilor anonima. Un  inspector nu are voie sa evalueze acelasi restaurant decat  odata la 8 ani, astfel nu se “atasaza”  si nu poate fi influentat.

Distinctiile Michelin sunt :

STELE MICHELIN Stea MichelinStea Michelin Stea Michelin
1 stea Michelin –recomandam sa va opriti in drum la acest restaurant

2 stele Michelin-recomandam sa ocoliti pana la acest restaurant

3 stele Michelin-recomandam sa vizitati special acest restaurant

FURCULITA si LINGURITA incrucisate de la 1 la 5- Furculita Michelin se acorda in principiu dupa parerea mai personala a evaluatorului.

Stele Michelin Europa 2010

tara 3 stele 2 stele 1 stea
Italia 6 37 233
Olanda 2 13 83
Elvetia 2 16 75
Spania si Portugalia 7 15 128
Franta 26 77 455
Belgia si Luxemburg 2 15 98
Germania 9 23 205
Marea Britanie si Irlanda 4 14 122

Tara care detine cele mai multe stele Michelin este Japonia.

In Romania nu exista restaurante cu stele Michelin, doar locatii turistice sau bucatari “instelati” care lucreaza  la noi.