- Restaurant si Mancare Retete si sfaturi Picant bun si rapid - http://www.picant.net -

Prezentarea vinului in restaurant

„Vinul este partea intelectuala a unei mese, iar mancarea numai suportul ei material.” – Alexandre Dumas

Cand vine vorba despre vin sunt foarte multe de spus, vinul are nenumarate secrete si placeri pe care suntem norocosi ca le putem descoperi. Aroma, buchetul, culoarea, vechimea,  nu sunt doar cateva detalii sunt  lucruri foarte importante care intr-un cuvant inseamna VIN.
Un somelier cunoaste secretele vinului si poate recomanda vinul cel mai potrivit pentru orice masa si situatie. Insa nu tot timpul avem un somelier la dispozitie de aceea e bine sa stim fiecare cateva regului de baza in materie de vin.
Servirea vinului, pastrarea vinului, asocierea vinului cu diferite mancaruri sunt  subiecte pe care le voi aborda pe PICANT.net.
Prezentarea vinului.
Initial, la restaurant ,ma gandeam oare de ce nu pun ospatarii vinul comandat in pahare si la revedere, prima data arata sticla dupa care dopul, apoi mirosi vinul, gusti vinul si in sfarsit poti bea, toate astea au de fapt un rolul al lor.
Cam asa se procedeaza:
1.    Alegi si comanzi vinul din meniu.
2.   Ti se prezinta sticla (persoanei care a facut comanda). Ospatarul trebuie sa iti arate sticla nedeschisa, pentru a verifica daca este vinul comandat. Citeste eticheta si verifica atent anul recoltei. Daca ti se pare acceptabil, dai din cap in semn de aprobare.
3.    Prezentarea dopului. Debusonarea este operatiunea de scoatere a dopului. Dupa deschiderea sticle ospatarul iti va prezenta dopul. Se poate mirosi dopul insa foarte discret, ospatarul isi va da seama daca ceva nu e in regula. Verifica  sa nu fie crapat sau uscat. Cand dopurile se usuca, se micsoreaza, iar sigiliul crapa si aerul se strecoara in sticla, alterand vinul.
4.   Testul mirosului. Pe urma, ospatarul va turna putin vin in paharul celui care a comandat  si se va retrage un pas. Este momentul cand trebuie sa ridici paharul – de preferinta tinandu-l de picior ca sa nu incalzesti vinul – si sa invarti vinul pentru a-i putea aprecia buchetul. Pentru vinurile vechi  testul mirosului si al gustului sunt obligatorii,  insa il poate face si somelierul, in functie de dorinta clientului. Apropie-ti nasul de pahar si inhaleaza o singura data cu putere. Verifica-i aroma, fiind atent la orice mirosuri puternice sau suparatoare.
5.    Degustarea. Se ofera vin pentru degustare persoanei care a facut comanda, clientul apreciind calitatea si temperatura acestuia. Daca totul este in regula se dai aprobarea discreta din cap sau spui „e bun”. Dupa care ospatarul va turna in pahare incepand din stanga celui care a degustat revendi inapoi la acesta.